- Desszertek
- Főételek
- Balfi csukagombóc paprikamártással
- Csíkos káposzta
- Csirkés töltött cukkini
- Esterházy-rostélyos szeletek
- Grillezett kecskesajt fertőhomoki zöld dió kompóttal
- Hústekercs sertésből
- Libacomb pálinkában birsalmás káposztával, szalvétagombóccal
- Paradicsomos kerékrépa főzelék rozmaringos bivalypogácsával
- Répcementi rakott krumpli
- Sertéshúsos resztelt máj soproni kékfrankossal
- Sonkás palacsinta
- Szürkemarha pörkölt ágfalvi babsterccel
- Töltött fürj
- Tűzdelt szarvascomb pirított erdei gombákkal, feketeszedres kukoricamáléval
- Levesek, előételek
- Szezonális ételek
HOZZÁVALÓK
1 kg liszt,
1 dl rum,
4 dkg élesztő,
8 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
fél kávéskanál só,
7-8 dl tej,
8 dkg olvasztott zsír.
A KENÉSHEZ
1 db felvert tojás,
5-6 evőkanál kristálycukor.
10 főre
elkészítési idő:
2 óra
nehézségi fok:
⭐⭐⭐
Kalinkó Fertőhomokról
az eredeti recept
ELKÉSZÍTÉS MÓDJA, MENETE
1 dl tejben fél kávéskanál cukorral 4 dkg élesztőt felfuttatunk. A lisztet egy mély tálba tesszük, majd a közepén az élesztővel kovászt készítünk. Hozzáadjuk a 8 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, fél kávéskanál sót és kb. 7 dl langyos tejjel jól összedolgozzuk. A legvégén hozzáadunk még 8 dkg olvasztott zsírt. Tovább gyúrjuk és kelni hagyjuk. Ha megkelt, akkor négyes fonással kör alakú fonott kalácsot készítünk. Felvert tojással megkenjük, és ismét pihentetjük. Közepes tűznél kb. 40 percig sütjük. Sütés után rögtön rumba áztatott kristálycukorral kenjük meg a forró kalácsokat. Célszerű 1-2 órával a sütés előtt jól összekeverni a kristálycukrot a rummal, hogy elolvadjon, szirupszerű legyen.
A sopronkövesdi és a nagylózsi kalinkó
Sopronkövesden is elmaradhatatlan kelléke volt a lakodalmaknak a kemencében sütött kalinkó. Hasonlóan készíti, mint a Fertőhomokiak, viszont a tésztába még 3 tojás sárgáját, és 1-2 kanál olajat is tesz. A formája is egy kicsit más, hiszen küllős kerékformára fonja a tésztát, és a maradék tésztából elkészült madárnak is egy kicsit eltér az alakja. A megsült tésztát legvégül borban feloldott cukorral keni meg.
Nagylózson szintén beleraknak még 3 tojást. A helyi asszonyok, a kulcsolással, rácsozással elkészített 50 cm átmérőjű kerek kalácsot a készülődés utolsó napján sütötték, majd reggelihez fogyasztották, illetve a lakodalomba meg nem hívott „lesőknek” osztották szét.
történet
A homoki lakodalmas
Homokon az adventi időszakban történt a leánykérés. Ha a szülők beleegyeztek a fiatalok egybekelésébe, a fiú szülei elmentek a lány szüleihez és megkérték őt a fiú nevében. Ekkor a hozományról is megegyeztek. A lakodalomra való előkészületek a nagy nap előtt egy-két héttel elkezdődtek. A vendéghívó nádpálcával a kezében hívta meg a rokonokat. A palicát kakastoll díszítette. A vendéghívót minden házban borral, kaláccsal kínálták meg, a meghívás elfogadásának jeléül egy színes szalagot kötöttek a palicára. Mire a vabec mindenkit meghívott, elég kapatos lett a sokféle bortól, a palicát is alig bírta megfogni a sok szép szalagtól. Sokféle süteményt készítettek, de kalinkó, kugli és „madár” nélkül elképzelhetetlen volt a lakodalom. A „madarat” a rokon gyerekek széthordták a faluban, minden gyereknek adtak egyet-egyet. Az esküvő napján a vőlegény csoportja elment a menyasszonyért. Ezt követően a vendégek a templomba vonulta: Elől ment a vabec a palicát táncoltatva, énekelt is közben és nagyokat kurjongatott, meg-megrázva a plicát. Mögötte mentek a gyerekek, majd a menyasszony következett, akit az első vőfély kísért. Hátuk mögött a vőlegény ment az első koszorúslánnyal. Ezután a szülők következtek, s végül a többi hivatalos vendég. A sort a menyasszony keresztanyja, a kuma zárta, aki felszeletelt kalinkót szórt az út szélén nézelődő járókelőknek. Az új asszonyt délután kísérték át a vőlegény házához. A vacsorát a vabec jelentette be. A vacsora alatt a szakácsnők megtréfálták az ifjú párt, csak egy személyre való tányért és evőeszközt tettek eléjük. A vacsora húslevesből, káposztafőzelékből (melyet később csirkepaprikás váltott fel), valamilyen módon elkészített húsból és a hozzávaló krumpliból később rizsből állott. A fiatal pár részére a szakácsnők mindenféle mókával ajándékot szedtek. Éjfél előtt a menyasszony a kuma segítségével átöltözött, haját kontyba fésülték, és elkezdődött a menyasszonytánc. Hajnalban járták az ún. vánkostáncot.