- Desszertek
- Főételek
- Balfi csukagombóc paprikamártással
- Csíkos káposzta
- Csirkés töltött cukkini
- Esterházy-rostélyos szeletek
- Grillezett kecskesajt fertőhomoki zöld dió kompóttal
- Hústekercs sertésből
- Libacomb pálinkában birsalmás káposztával, szalvétagombóccal
- Paradicsomos kerékrépa főzelék rozmaringos bivalypogácsával
- Répcementi rakott krumpli
- Sertéshúsos resztelt máj soproni kékfrankossal
- Sonkás palacsinta
- Szürkemarha pörkölt ágfalvi babsterccel
- Töltött fürj
- Tűzdelt szarvascomb pirított erdei gombákkal, feketeszedres kukoricamáléval
- Levesek, előételek
- Szezonális ételek
HOZZÁVALÓK
0,5 kg savanyú káposzta,
10 dkg főtt császárhús,
5 dkg zsír,
0,25 kg csuka
só,
bors,
citrom ízlés szerint,
1 dl soproni Veltelini bor,
1 lap rétestészta,
2 tojás.
6 főre
elkészítési idő:
1 óra
nehézségi fok:
⭐⭐
csíkos káposzta
halas fogás
ELKÉSZÍTÉS MÓDJA, MENETE
A csíkokra vágott halat és a császárhúst üvegesre pirítjuk, rátesszük a savanyú káposztát, fűszerezzük, felöntjük borral, majd néhány percig pároljuk. – Így szól az eredeti recept, azonban a gasztronómia fejlődése során, tovább bővítették az elkészítés módját. A már kihűlt, összekevert tölteléket, a vékonyra nyújtott réteslap közepére vékony halomba rakjuk, majd felgöngyöljük, és az elkevert tojással megkenjük. Helyezzük egy tepsibe, és forró sütőben 20-30 perc alatt megsül.
A réti csík ma már védett, az ételt ezért csukából javasoljuk elkészíteni.
Pákászat, csíkászat
A pákász a bocskora alá egy gyékényből font, kb. 40 cm átmérőjű, kör formájú talpat – talpallót – kötött, hogy az ingoványos talajba bele ne süppedjen, miközben a háromágú lápi botjával tapogatta az ingoványt. A csíkász valójában a halász egy fajtája volt, aki elsősorban sűrű fonású varsával dolgozott. Megtisztított egy kis foltot a növényzettel sűrűn benőtt lápban, majd a varsát egy egyenlő szárú háromszög alapú lékben lesüllyesztette a vízfolyással szemben. A varsát három pálcával rögzítette, amibe beleúszott a hal, de kijönni már nem tudott belőle. Süttör lakói a 16. század közepéig főleg halászatból éltek, kiváló csíkászó és pákászó területük volt.
történet
a népeledel
a csíkos káposzta
A csík az egykori lápvidéknek a mocsári talajba magát befúró ikonikus halfajtája, nevét a Csíkos-éger, a csíkászat népszerű foglalkozása, és a belőle készített népeledel is fenntartotta. A réti csík, nagyságát tekintve 15-35 centiméteresre nő meg és súlya 80-150 gramm között mozog. Kisméretű száját 10 bajusz köríti, 4 a felső és 6 az alsó ajakán. A testformája miatt kígyószerűnek tűnő halat a fenéken, bajuszszálai segítik az érzékelésben. Ott is megél, ahol a többi halfaj már nem képes, mivel a levegőből közvetlenül is képesek oxigént felvenni.
A pákászok esküdtek rá, hogy ezek a halak, már egy nappal korábban megérzik a vihar érkezését. A nagy folyószabályozások és a mocsarak lecsapolása miatt megfogyatkozott a Magyarországon található réti csík állománya, ezért védelmet élvez. Korábban tömegesen fordult elő, fontos böjti tápláléknak számított, és horgászatát, a csíkászatot a 19. századig, mint a halászat külön ágazatát tartották számon.