- Desszertek
- Főételek
- Balfi csukagombóc paprikamártással
- Csíkos káposzta
- Csirkés töltött cukkini
- Esterházy-rostélyos szeletek
- Grillezett kecskesajt fertőhomoki zöld dió kompóttal
- Hústekercs sertésből
- Libacomb pálinkában birsalmás káposztával, szalvétagombóccal
- Paradicsomos kerékrépa főzelék rozmaringos bivalypogácsával
- Répcementi rakott krumpli
- Sertéshúsos resztelt máj soproni kékfrankossal
- Sonkás palacsinta
- Szürkemarha pörkölt ágfalvi babsterccel
- Töltött fürj
- Tűzdelt szarvascomb pirított erdei gombákkal, feketeszedres kukoricamáléval
- Levesek, előételek
- Szezonális ételek
HOZZÁVALÓK
75 dkg liszt,
60 dkg sertésháj,
2 evőkanál ecet,
1 csapott kávéskanál só,
2 evőkanál tej,
2 tojás sárgája,
kevés langyos víz,
töltelék: házi szilvalekvár.
12 főre
elkészítési idő:
2 óra
nehézségi fok:
⭐⭐⭐
Hájas tészta
házi szilvalekvárral
ELKÉSZÍTÉS MÓDJA, MENETE
A hártyájától megtisztított hájat húsdarálóval ledaráljuk, 1 evőkanál ecettel habosra keverjük. Ezt a háj-krémet kenjük majd a későbbiekben háromszor a tésztára. A maradék hozzávalókból könnyű rétestésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, majd vékonyra kisodorjuk. Rákenjük a háj 1/3 részét, négy oldalról behajtogatjuk, majd 20 percig pihentetjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük. Az utolsó pihentetés után a maximum 4 mm vastagságúra nyújtott tésztát forró késsel 8×8 cm- es négyzetekre vágjuk. Teáskanálnyi lekvárral töltjük, majd a két szemben lévő sarkot egymásra hajtva, háromszögű párnákat formázunk. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 30 percig 160 0C-on aranysárgára sütjük. Mielőtt kihűlne, szórjuk meg vaníliás porcukorral.
További javaslatok
A „nyers” hájas tésztából érdemes egyszerre 2-3 adagot készíteni, mivel jól viseli a fagyasztást, így később elővéve kitűnő házi süteményeket készíthetünk belőle. Felolvadás után csak átgyúrjuk, és már süthetjük is a ropogós sajtos rudat, házi krémes lapot, vagy más finomságot.
történet
A disznóvágás emlékére
„Tegnap még vidáman röfögtem és ettem,
ma a terítéken a főfogás lettem.
Kismalacként akkor nem gondoltam volna,
hogy ily sok embernek lesz velem majd dolga.
Lesznek kik nevelnek–itatnak-etetnek,
aztán kiszemelnek s késsel nekem esnek.
Halálom után szalmával pörzsölnek,
hogy jobb íze legyen lenyúzott bőrömnek.
Aztán lemosdatnak utoljára szépen,
ezt a jó szokást csináltam már régen.
Rénfára engemet föl is akasztottak,
súlyos acélbárddal kettéválasztottak.
Szétbontottak engem kisebb darabokra,
főztek – megsütöttek finom falatokra.
Daráltak – töltöttek – fűszereztek engem,
minden jót mit lehet, megtaláltak bennem.
Töpörtyűt, kolbászt, hurkát, vérest-májast,
a finom hájamból sütnek finom hájast.
Ezért hát emberek érdemes volt élni,
társaim kik éltek nem kell nektek félni.
Halálotok után lesztek csak nagy becsben,
jó emléket hagytok ti az emberekben.
Mert nélkülünk nem tudnának ilyen jókat enni,
ezért érdemes volt disznónak születni.”
Írta: Völgyi József, Hidegség: A disznóvágás emlékére