HOZZÁVALÓK

A TÉSZTÁHOZ

15 dkg finomliszt ,
15 dkg rétesliszt ,
1 pohár tejföl ,
1 egész tojás ,
1 csipet só .

 

A RÁNTÁSHOZ

10 dkg zsír ,
10 dkg liszt .

A TÖLTELÉKHEZ

1-1,5 kg alma, ízlés szerint ízesítve,
egy marék keksz vagy zsemlemorzsa.

6-8 főre

elkészítési idő:
60 perc

nehézségi fok:
⭐⭐⭐

Ikva-menti rántásos almás rétes

ELKÉSZÍTÉS MÓDJA, MENETE

A tészta alapanyagait jól összegyúrjuk, kinyújtjuk. A zsírból és lisztből világos rántást készítünk, majd ha már nem forró, rákenjük a kinyújtott tésztára. Úgy sodorjuk el, mint a bejglit, aztán 4 db 10 cm-es rúdra vágjuk. Fél órát letakarva pihentetjük, majd egyenként a lehető legvékonyabbra, téglalap alakúra nyújtjuk. Amíg pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ha nagyon leves az almánk, enyhén facsarjuk ki, de kekszreszelékkel vagy zsemlemorzsával „megköthetjük” a zamatos levet. Ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, fahéjat, vagy vaníliát. A kinyújtott réteslapot hosszabbik szélétől 2 cm-re, 3 ujjnyi szélesen töltsük meg. Lazán göngyöljük fel, tegyük a zsírral kikent tepsibe, majd a tetejét tejföllel vagy tojással kenjük meg. 180 fokra melegített sütőben süssük ropogós aranysárgára.

Az Ikva

Az Ikva a Soproni-hegységben Fraknónádasdtól délre Ausztria területén ered, először ÉK-re folyik, Somfalvánál DK-re fordul és Sopron városán keresztül folyik. Kilép a síkságra és Röjtökmuzsajnál ÉK-re fordulva, Endréd után Tőzeggyármajornál a Hanság-főcsatornába torkollik. Érinti Fraknónádasd, Lépesfalva, Somfalva, Sopron, Kópháza, Nagycenk, Pereszteg, Pinnye, Ebergőc, Röjtökmuzsaj, Fertőszentmiklós, Petőháza, Fertőendréd településeket.

Hossza 51,9 km. Eredetileg a Fertő tóba ömlött, de a 19. század végén csatornázták. Tőzeggyármajornál befogadója a Hanság-főcsatorna, vízgyűjtő területe 688 km2.

Egy 1873-as felmérés szerint az Ikván 21 vízimalom működött. Bódi Ottó könyve az Ikva és vízimalmai: ezek történetét dolgozza fel, mellyel emléket állít a Lépesfalvától Fertőendrédig tevékenykedő molnároknak, és a jelenlegi állapotokat is dokumentálja.

történet

Tündérkert mozgalom

Tudta, hogy Tündérkert-Magyarország néven elindult egy mozgalom, amelynek célja a Kárpát-medencei szőlő- és gyümölcsfajta kincs fölmérése, összegyűjtése, gyarapítása és megőrzése az utókor számára? Kovács Gyula erdész hozta létre az immár 1600 régi Kárpát-medencei fajtát magába foglaló gyűjteményt, majd Szarvas József színész és Ambrus Lajos író részvételével megalapították a mozgalmat. Az 1600 fajta csak töredéke lehet annak a mennyiségnek, ami a Kárpát-medencében (talán még) fellelhető, megmentésüket tekintve az utolsó órában járunk. Ma már a Kárpát-medence minden térségében létrehozták a Tündérkerteket, ezekből már közel száz található. A mozgalom az utókornak felbecsülhetetlen értéket és tudást ad át, a „gyümölcsészet” és a néprajzi hagyományok megőrzése együttes feladat.

Tájfajtáinkhoz népszokások, dalok, receptek kapcsolódnak, ezeknek megőrzése jótékony hatást gyakorolnak a helyi közösségekre is. Mostanra szerte az országban és a Kárpát-medencében tudják, hogy a citromalma, a selyemalma, a darualma, a batul vagy a pónyik nem mesebeli gyümölcsök, hanem régi magyar tájfajták.

Fertődön a Larus Kft. hozott létre tündérkertet, amelyben 20-30 őshonos gyümölcsfa csemete található, köztük a batul és a pónyik fajták is. A pónyik alma fája erősen nő, bőven terem, nem igényes, hűvös vidéken, kötött, nyirkos talajon díszlik a legszebben. Közepesen nagy, lapított, sárgásfehér húsú, savanykás gyümölcse novemberre érik meg, s februárig eltartható. A Batul kiváló téli alma, azt mondták róla, hogy úgy nő, mint erdőben a fa, jóformán alig kell gondozni. Ráadásul rendszeresen és bőven terem. Sajnos a térségünkben a legtöbb területen már kivágták az ősi gyümölcsfajtákat, ezért Németh József Zalából hozatott utánpótlást. A környéken már csak a Rábaközben, és a soproni Lővérekben lehet alma-, körte-, és egy kevés szilvahajtást találni.