HOZZÁVALÓK

A TÉSZTÁHOZ

40 dkg keményebb natúr kecskesajt,
só,
bors,
olívaolaj,
zöld dió kompót,
zöld dió lekvár.

4 főre

elkészítési idő:
20 perc

nehézségi fok:

Grillezett kecskesajt

fertőhomoki zöld dió kompóttal

ELKÉSZÍTÉS MÓDJA, MENETE

A sajtot négy, ujjnyi vastagságú szeletre vágjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd egy grillrácson vagy serpenyőben barnára pirítjuk. A negyedekre vágott zöld dió kompótot keverjük össze a zöld dió lekvárral, és tálaljuk a grillezett kecskesajthoz.

A zöld dió titka

Fertőhomokon egyedi receptúra szerint, manufakturális körülmények közt indította el a zölddió feldolgozását a Márk család. Specialitásuk a zöld dió befőtt (narancsos, rumos ízesítéssel) vagy zölddió lekvár (citromos, narancsos, rumos ízesítéssel), amely saját dió ültetvényük terméséből készül. Márk Attiláné Erzsi elmesélte nekünk, hogyan készül zölddióból híres lekvárja: „Június elején friss, zsenge, nem csontos állapotban érdemes szedni a zöld diót. A leszedett termést mosás után meg kell szurkálni, vagy ketté kell vágni. egy üvegbe kell helyezni a szemeket, ráereszteni a vizet, amíg teljesen el nem fedi. A vizet három héten keresztül, minden nap rendszeresen cserélni kell. Az előáztatás után tiszta vízben háromszor kell felfőzni a termést. Minden felfőzés után 24 órát kell pihentetni, majd a lecserélt vízben újrakezdeni a forralást. Negyedszerre következik a dió cukorszirupban történő hőkezelése, amely főzetet a végén ízlés szerint fahéjjal és szegfűszeggel lehet ízesíteni.”

történet

 

Kedvencünk a zöld dió

A diófa Magyarország őshonos növénye, termését már honfoglaló őseink is fogyasztották. A régiek nem véletlenül tisztelték, hiszen minden része értékes, felhasználható. A diófa nem igényel különös gondoskodást, csak szeretni kell. Ha ezt megteszed, jól fejlődik és sok mindennel megajándékoz: nyáron árnyas lombja a lélek gyógyítója, tisztítja a levegőt, megszűri a napsugarakat, ősszel pedig lábunk elé szórja kincseit, a  termését. A dióbél két lebenyének összenövésénél belül tartalmazza a csírát „dió- embrió”, a többi része pedig a tartalék tápanyagot a csíra számára. A levél erős illata riasztja a rovarokat, védi a méheket az atkafertőzés ellen.

A diófa minden része felhasználható: leveléből készíthetünk teát, fürdőt, borogatást. Olajával ízesíthetjük ételeinket.. Esszenciája kiváló gyógyszer. Zöld burkából kinyerhetünk festéket. A legtöbb termék azonban terméséből készül. De a fa hasznossága még holtában sem ér véget: a belőle készült erős, jó illatú bútorok több nemzedéken át szolgálják az embert. Egy diófából készült szép bútor örök emlék a családban.

A zöld, még átszúrható dióból ízletes lekvárt, kompótot készíthetünk. A zöld dió egyre népszerűbb, kiváló minőségű ínyencség, ráadásul egészséges is. A zsenge, zöld termést a népi hagyomány szerint Szentivánéj előtt kell leszedni. Kitartó, gondos munka eredményeként különféle eszenciák, borok, likőrök, olajok, lekvárok és kompótok alapanyaga. Igazi kulináris csemege, amely desszertként vagy köretként is fogyasztható.