HOZZÁVALÓK

A TŰZDELT SZARVASHOZ

80 dkg szarvas-comb,
15 dkg füstölt szalonna,
5 dkg zsír,
1 fej vöröshagyma,
2-3 db sárgarépa,
2-3 db fehérrépa,
1 db zeller,
2 dl száraz vörösbor (soproni kékfrankos),
babérlevél,
kakukkfű,
egész bors,
só.

A PIRÍTOTT ERDEI GOMBARAGUHOZ

20 dkg vegyes erdei gomba,

1 kisebb fej vöröshagyma,

1 jó evőkanál zsiradék,

1 marék petrezselyem,

kakukkfű,

bors,

só.

6 főre

elkészítési idő:
1,5 óra

nehézségi fok:

⭐⭐⭐⭐

Tűzdelt szarvascomb

pirított erdei gombákkal,
feketeszedres kukoricamáléval

ELKÉSZÍTÉS MÓDJA, MENETE

A szarvascombot 4-5 napig érleljük hűtőben, majd sózzuk be és sűrűn tűzdeljük meg a szalonnacsíkokkal. Kevés zsíron forgatva minden oldalát süssük elő, majd tegyük félre. Az elősütésből visszamaradt zsírban pirítsuk üvegesre a kockákra vágott vöröshagymát és a felszeletelt zöldségeket. Ízesítsük babérlevéllel, egész borssal, kakukkfűvel, majd öntsük hozzá a 2 dl vörösbort. Az elősütött húst tegyük tepsibe, adjuk hozzá a vörösboros zöldségeket, és közepesen forró sütőben (160-180 0C) egy- másfél óra alatt süssük meg. Miután elkészült, hagyjuk 10 percig állni, csak azt követően szeleteljük. A tepsiben maradt zöldségekre öntsünk egy pohár vizet, és folyamatos kevergetés mellett nagy lángon addig forraljuk, amíg a víz csaknem teljesen elfő. Szűrjük le, és külön csészében kínáljuk öntetként a hús mellé. Tálaláskor házi feketeszeder lekvárt kínálunk.

A tiszta erdei gombákat ízléses méretűre vágjuk fel. A megpucolt és apróra vágott vöröshagymát a serpenyőben felhevített zsiradékon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, a fűszereket, majd a végén az apróra vágott petrezselymet is.

A kukoricamálé

Hozzávalók: 1/2 l kukoricaliszt, 3/4 l tej, 8 dkg zsír, 3 tojás, 6 dkg cukor (amennyiben desszertként, édesen készítjük).

A kukoricamáléhoz kukoricát a tejjel leforrázzuk, és addig keverjük, amíg sima nem lesz. Hozzákeverünk 3 tojássárgáját, 6 dkg zsírt, amennyiben desszertként készítjük a 6 dkg cukrot és a 3 tojás felvert habját is. Fagyos zsírral bekent tepsiben 180 0C-on pirosra sütjük. A szépen felvágott szeleteket tálalás előtt még kevés zsiradékon ropogósan pirosra is süthetjük. Ha édesen, desszertnek készítettük el, szórjuk meg porcukorral a szeleteket, és adjunk hozzá jófajta házi lekvárt!

történet

fekete ribizke

 

A fekete ribiszke térségünkben őshonos, megtalálható a Hanság és a Szigetköz cserjeszintjében. Első, magyar nyelvű leírása Lippay János, 1667-ben megjelent Posoni kert c. könyvében olvasható: „Ez apró vörös, gömbölyű, leveles szőlőcske, egy csutkán függ: azért némellyek, Tengeri szőlőnek is híják. Az étkekben, sült-alá-való leveket csinálnak, s tortákat töltenek véle.”

A fertődi kutatóintézetben komoly nemesítési és honosítási munka folyt, amelynek eredményeként sok új fajta született. Egyik legismertebb a Fertődi 1-es. A ribiszke értékes összetevőinek köszönhetően szinte minden részével gyógyít. Kiemelkedő C-vitamin tartalma mellett értékes ásványi anyagokat, karotinoidokat, flavonoidokat és vitaminokat tartalmaz. A levélből készített tea vizelethajtó hatású, csökkenti a magas vérnyomást, gyógyítja a vesebajt. A népi gyógyászatban régen alkalmazták reumás és köszvényes panaszokra is. Kevés olyan növényünk van, amely ennyiféle betegségre lehet gyógyír. A gyümölcs erősíti az immunrendszert és a hormontermelést, szerepe van a vérképzésben, nyugtatja az idegeket, javítja a látást és a szívműködést, és a koleszterinszintet is csökkenti. 

A fekete ribiszke nagy népszerűségnek örvendett Fertőd térségében. Sokan termesztették, főleg az után, hogy a nehézkes kézi szüretet felváltotta a gépi betakarítás. A termést a fertődi konzervüzemben feldogozták, szörpöt, lekvárt készítettek belőle. Bár a termesztés visszaesett, bezárt a konzervgyár, de a kutatás és szaporítóanyag-előállítás tovább folyik a kutatóintézetben. A ribiszke génbankban több mint 200 fajtát őriznek. Továbbra is készülnek finom szörpök és lekvárok, sokan fogyasztják szívesen ezt a különleges ízű, gyógyító gyümölcsöt.