
- Desszertek
- Főételek
- Balfi csukagombóc paprikamártással
- Csíkos káposzta
- Csirkés töltött cukkini
- Esterházy-rostélyos szeletek
- Grillezett kecskesajt fertőhomoki zöld dió kompóttal
- Hústekercs sertésből
- Libacomb pálinkában birsalmás káposztával, szalvétagombóccal
- Paradicsomos kerékrépa főzelék rozmaringos bivalypogácsával
- Répcementi rakott krumpli
- Sertéshúsos resztelt máj soproni kékfrankossal
- Sonkás palacsinta
- Szürkemarha pörkölt ágfalvi babsterccel
- Töltött fürj
- Tűzdelt szarvascomb pirított erdei gombákkal, feketeszedres kukoricamáléval
- Levesek, előételek
- Szezonális ételek
HOZZÁVALÓK
A CUKKINIHEZ
4 db 25-30 cm-es cukkini,
40 dkg csirkemell filé,
1 db közepes lilahagyma,
1 db színes húsos paprika,
3-4 szem gomba,
só,
bors,
majoránna,
petrezselyemzöld,
5 dkg vaj,
8 szelet trappista sajt.
A SAJTMÁRTÁSHOZ
2 dl tej,
1 dl tejszín,
20 dkg márványsajt,
1 evőkanál liszt,
fehérbors,
1 gerezd fokhagyma.

4 főre
elkészítési idő:
40 perc
nehézségi fok:
⭐
csirkés töltött cukkini

ELKÉSZÍTÉS MÓDJA, MENETE

A cukkini elkészítése:
a vágódeszkára fektetett cukkiniket a 2/3-uknál hosszában kettévágjuk. A nagyobb darabok magját egy kiskanállal kivájjuk, ezek lesznek a tölteni való részek. Előkészítésként enyhén sós vízben 1 vagy maximum 2 percig forraljuk úgy, hogy nehogy túlpuhuljanak. A cukkini leeső kisebb (1/3) darabjait, a hagymát, gombát, paprikát és a csirkehúst felkockázzuk, és a fűszerek hozzáadásával vajon megpároljuk. Az előfőzött cukkiniket megtöltjük a fenti töltelékkel és a sajtszeletekkel befedjük. Az étel ízei teljesen akkor fognak összeérni, ha 180 C0-ra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Sajtmártás elkészítése:
a tejet, tejszínt és a sajtot együtt, folyamatos keverés mellett közepes lángon felmelegítjük, közben ízesítjük fehérborssal, fokhagymával. Végül behabarjuk kevés tejjel és liszttel. Forráskor finomra vágott petrezselyemzölddel díszítsük.
A cukkini
A tökfélék családjába tartozó hosszúkás, zöld, sárga, csíkos vagy foltos cukkini nyersen, párolva és főzve egyaránt élvezetes. A piacon június végétől szeptember elejéig találkozhatunk vele. A kisebb, keskenyebb cukkinik íze édesebb, magvaik puhák. A héj legyen fényes, foltosodástól, puhulástól mentes. A kocsány legyen puha, a kemény kocsány régi szedésre, túlérettségre utal. Ez a cukkini is ehető, de sokkal rostosabb és a magvait nyersen már nem tudjuk könnyedén elfogyasztani. A méretéhez képest szokatlanul könnyű cukkini már sok vizet veszített, tehát régen szedték le. A sérülékeny cukkinit óvatosan szállítsuk. Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. A helyenkénti megpuhulás a romlás jele: ekkor azonnal használjuk fel a még ép részeket. Csakis felhasználás előtt mossuk meg.
történet
A cukkini hatásai
Kedvező élettani hatások: a cukkini 95%-a szöveti víz: kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kalcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Folsavban és élelmi rostban gazdag. Antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását. Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító. Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát. Csökkenti a prosztata problémák esélyét.
Napjainkban a cukkini a fiatalok konyhájának felfedezése, készül belőle leves, főétel, és desszert is. A kicsi és zsenge termésének nyersen való felhasználásának csak fantáziánk szabhat határt. Salátákba apróra, leginkább csíkokra vágva, hámozatlanul tesszük. A cukkini ecetes öntetekkel, tejszínes vagy majonézes szószokban elkészítve egyaránt ízletes.
Követhetjük a franciák vagy olaszok példáját, ha kertünkben elég korán leszüreteljük a még apró terméseket. Legjobb, ha még a sárga virággal együtt vágjuk le őket, és finoman megforgatjuk a bébi-cukkinikat fűszeres lisztben (bors, oregánó, vagy kakukkfű, só és liszt). Ezután már mehetnek is a vaj és olívaolaj keverékébe, ahol pillanatok alatt aranybarnára pirulnak. Túl sokáig ne hagyjuk a cukkinit a forró zsiradékban, mert a zsenge termések hamar túlsülnek és ellágyulnak. Ha kicsit tovább hagytuk a tövön a cukkinit, akkor sem kell kidobni azt, töltve és rakva is nagyon finom csemege.