- Desszertek
- Főételek
- Balfi csukagombóc paprikamártással
- Csíkos káposzta
- Csirkés töltött cukkini
- Esterházy-rostélyos szeletek
- Grillezett kecskesajt fertőhomoki zöld dió kompóttal
- Hústekercs sertésből
- Libacomb pálinkában birsalmás káposztával, szalvétagombóccal
- Paradicsomos kerékrépa főzelék rozmaringos bivalypogácsával
- Répcementi rakott krumpli
- Sertéshúsos resztelt máj soproni kékfrankossal
- Sonkás palacsinta
- Szürkemarha pörkölt ágfalvi babsterccel
- Töltött fürj
- Tűzdelt szarvascomb pirított erdei gombákkal, feketeszedres kukoricamáléval
- Levesek, előételek
- Szezonális ételek
HOZZÁVALÓK
70 dkg zeller,
1 db közepes vöröshagyma,
1 evőkanál zsiradék (vaj, zsír),
0,1 l száraz soproni Tramini,
0,6 l húsleves vagy zöldség alaplé,
0,1 l főzőtejszín,
20 dkg reszelt keménysajt,
só,
bors,
szerecsendió ,
1 teáskanál méz vagy cukor,
1 db közepes sárgarépa.
4 főre
elkészítési idő:
40 perc
nehézségi fok:
⭐⭐⭐
Zellerkrémleves
soproni traminivel
ELKÉSZÍTÉS MÓDJA, MENETE
Készítsük elő a fő alapanyagokat: pucoljuk meg a zellert és a hagymát, majd vágjuk apróra. Forró zsiradékon dinszteljük üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a zellert, és 1-2 percig dinszteljük. Ezután öntsük fel a borral és a levessel, és fedő alatt közepes tűzön főzzük további 15-20 percet. Ezt követően botmixerrel pürésítsük a levest. Reszeljük le a sárgarépát egy vastaglyukú sajtreszelőn és a tejszínnel együtt adjuk a leveshez, majd ismét főzzük fel. A végen hozzákeverjük a reszelt sajtot, és hagyjuk a levesben felolvadni. Ízlés szerint fűszerezzük, zellerlevéllel és reszelt sajttal díszítve tálaljuk.
A tramini
A tramini nevét a dél-tiroli Tramin községről kapta. Tokaj-Hegyalját leszámítva mindegyik borvidékünkön termesztett fajta, de az Alföldön ritkábban fordul elő. Teljes termőterülete mintegy 760 ha. Az agyagos, löszös talajokat kedveli. Vulkáni talajon magasabb savtartalommal érik (Somló, Balaton-felvidék). Ez csak előnyére válik a fajtának.
Termesztése a soproni borvidéken kissé háttérbe szorult. Bora gyümölcsös ízű, magas savtartalmú. Illata kissé muskotályos, jellemzően azonban a rózsára, sárgabarackra emlékeztető a tipikus traminiillat. Száraz borként gyümölcsös vagy keleti fűszerezésű, fehér húsú szárnyasokhoz, az édes változatot gyümölcsös édességekhez ajánljuk.
történet
Kedvencünk a zeller
A zellernek világszerte három változata terjedt el, Magyarországon a gumós változatot termelik. A halványított (termesztése közben árnyékolják) vagy szárzeller és metélő zeller levélnyelében 30–50 mg/100g C-vitamint is tartalmaz, míg a gumós változat csak elenyésző mennyiséget. Ennek levele és gumója adja az illatos, aromás, édeskésen fanyar ízű fűszert.
A zeller élettani hatásai: kiváló idegerősítő és nemihormon-képző hatása van. Jelentős a mész- és foszfortartalma, de inkább ízanyagai teszik közkedveltté. Fogyókúrás hatása is számottevő. Csökkenti a vér cukorszintjét.
A zeller felhasználható nyersen salátákhoz, jól fűszerezi a főzelékeket, mártásokat, hús- és tojásételeket, de a diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet. A zellersó (őrölt zellerlevél és só keveréke) grillsültek fűszerezésére alkalmas. Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kiváló leves ízesítő, illetve a zellerkrémleves alapjául szolgálhat.