HOZZÁVALÓK

70 dkg zeller,
1 db közepes vöröshagyma,
1 evőkanál zsiradék (vaj, zsír),
0,1 l száraz soproni Tramini,
0,6 l húsleves vagy zöldség alaplé,
0,1 l főzőtejszín,
20 dkg reszelt keménysajt,
só,
bors,
szerecsendió ,
1 teáskanál méz vagy cukor,
1 db közepes sárgarépa.

4 főre

elkészítési idő:
40 perc

nehézségi fok:
⭐⭐⭐

Zellerkrémleves

soproni traminivel

ELKÉSZÍTÉS MÓDJA, MENETE

Készítsük elő a fő alapanyagokat: pucoljuk meg a zellert és a hagymát, majd vágjuk apróra. Forró zsiradékon dinszteljük üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a zellert, és 1-2 percig dinszteljük. Ezután öntsük fel a borral és a levessel, és fedő alatt közepes tűzön főzzük további 15-20 percet. Ezt követően botmixerrel pürésítsük a levest. Reszeljük le a sárgarépát egy vastaglyukú sajtreszelőn és a tejszínnel együtt adjuk a leveshez, majd ismét főzzük fel. A végen hozzákeverjük a reszelt sajtot, és hagyjuk a levesben felolvadni. Ízlés szerint fűszerezzük, zellerlevéllel és reszelt sajttal díszítve tálaljuk.

A tramini

A tramini nevét a dél-tiroli Tramin községről kapta. Tokaj-Hegyalját leszámítva mindegyik borvidékünkön termesztett fajta, de az Alföldön ritkábban fordul elő. Teljes termőterülete mintegy 760 ha. Az agyagos, löszös talajokat kedveli. Vulkáni talajon magasabb savtartalommal érik (Somló, Balaton-felvidék). Ez csak előnyére válik a fajtának.

Termesztése a soproni borvidéken kissé háttérbe szorult. Bora gyümölcsös ízű, magas savtartalmú. Illata kissé muskotályos, jellemzően azonban a rózsára, sárgabarackra emlékeztető a tipikus traminiillat. Száraz borként gyümölcsös vagy keleti fűszerezésű, fehér húsú szárnyasokhoz, az édes változatot gyümölcsös édességekhez ajánljuk.

történet

Kedvencünk a zeller

A zellernek világszerte három változata terjedt el, Magyarországon a gumós változatot termelik. A halványított (termesztése közben árnyékolják) vagy szárzeller és metélő zeller levélnyelében 30–50 mg/100g C-vitamint is tartalmaz, míg a gumós változat csak elenyésző mennyiséget. Ennek levele és gumója adja az illatos, aromás, édeskésen fanyar ízű fűszert.

A zeller élettani hatásai: kiváló idegerősítő és nemihormon-képző hatása van. Jelentős a mész- és foszfortartalma, de inkább ízanyagai teszik közkedveltté. Fogyókúrás hatása is számottevő. Csökkenti a vér cukorszintjét.

A zeller felhasználható nyersen salátákhoz, jól fűszerezi a főzelékeket, mártásokat, hús- és tojásételeket, de a diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet. A zellersó (őrölt zellerlevél és só keveréke) grillsültek fűszerezésére alkalmas. Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kiváló leves ízesítő, illetve a zellerkrémleves alapjául szolgálhat.