- Desszertek
- Főételek
- Balfi csukagombóc paprikamártással
- Csíkos káposzta
- Csirkés töltött cukkini
- Esterházy-rostélyos szeletek
- Grillezett kecskesajt fertőhomoki zöld dió kompóttal
- Hústekercs sertésből
- Libacomb pálinkában birsalmás káposztával, szalvétagombóccal
- Paradicsomos kerékrépa főzelék rozmaringos bivalypogácsával
- Répcementi rakott krumpli
- Sertéshúsos resztelt máj soproni kékfrankossal
- Sonkás palacsinta
- Szürkemarha pörkölt ágfalvi babsterccel
- Töltött fürj
- Tűzdelt szarvascomb pirított erdei gombákkal, feketeszedres kukoricamáléval
- Levesek, előételek
- Szezonális ételek
HOZZÁVALÓK
A SAVANYÚ MÁJHOZ
25 dkg sertés máj
2 közepes fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál zsiradék
majoránna
fűszerpaprika
fél marék liszt
víz
ecet
só
A GIBANIKÁHOZ
1 kg liszt
5 dkg élesztő
25 dkg zsír
1 db tojás
0,5 l tej
só
A TÖLTELÉKHEZ
1 db nagy, érett spárgatök (2,5-3 kg)
0,5 kg túró
2 fej közepes vöröshagyma
1 evőkanál zsír
só
bors
12 főre
elkészítési idő:
2 óra
nehézségi fok:
⭐⭐⭐⭐
savanyú májleves
kemencés kenyérrel és gibanikával
horvát menü
nemzetiségeink receptjei
ELKÉSZÍTÉS MÓDJA, MENETE
Savanyú máj
Disznózsírban üvegesre pirítunk hagymát és egy kevés foghagymát hozzátéve a majorannát is. Ezután hozzáadjuk a vékony darabokra vágott májat. Minél szélesebb az edényünk annál jobb, hisz gyorsabban párolódik, fő és sül a máj. Utána hozzáteszünk édes őrölt paprikát ráhintünk egy kevés lisztet, hogy besűrűsödjön a szósz. Felöntjük vízzel és hozzáteszünk sót. Ezután kicsi ecettel savanyítjuk. Egy tál ételünket, mely nem pörkölt állagú, de a levesnél sűrűbb , kemencében sült cipóval tálaljuk.
Gibanika (tökös-túrós óriástáska)
Először elkészítjük a tésztát, habár elmondások szerint néhányan a tököt előző este már sózás után zsákban felakasztva elkészítették. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, az élesztőt (melyet előtte langyos tejben cukorral előkeltettünk) ezután hozzátesszük a kevés tejben felkavart egy-két tojást kicsit megsózva. Ezt a masszát addig gyúrjuk, míg mindentől elválik. Ez után hagyjuk kelni.
A lereszelt tökhöz sót adunk és kicsit később kifacsarjuk (van aki előző napi teendővel a kifacsarást megspórolja). Zsírban hagymát üvegesre pirítunk majd hozzáadjuk a tököt ezután a túrót és a borsot. Ezt a masszát összedolgozzuk és hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát széthúzzuk és egyenlő részekre osztjuk késsel. Egy részt kiveszünk és kezünkkel még összedolgozzuk, majd kifeszítjük négyzet formájúra. A már kihűlt tölteléket olyan formán helyezzük el, hogy egy 90 fokkal elfordított négyzetet képezzen az eredeti négyzetben. Ez után a batyut összezárjuk. Megkenjük tojással hogy szép színe legyen. Egy ilyen lapos batyu kb. 15X15 cm. Ezt az előzsírozott tepsibe rakjuk. Legízletesebbre kemencében fog megsülni. Kitűnő magában is, de az előbb leírt leveses egy tálétel savanyú máj után is fogyasztható.
horvátság térségünkben
Térségünk területén élő horvátok 2 csoportra oszthatók (egyébként a horvátságot 3 nagy csoportra lehet bontani kérdőszójuk szerint a csá, a káj és a sto nyelvjárásúakra). A Fertő partján élő kájkávokra és az Alpok alján élő csákávokra. Ami közös bennük, hogy mindkét csoport Szulejmán szultán második Bécs elleni hadjáratát követve (1532) érkezett vidékünkre.
történet
horvát nemzetiségeink
Nádasdy Tamás horvát bán, később magyar nádor, az akkori nyugat-Magyarország leggazdagabb ura (Kanizsai Orsolyával kötött házassága révén) 1537-ben telepítette (nem egészen legális körülmények között) szlavón alattvalóit Velika környékéről több Fertő menti faluba, de távolabb is, pl. Lövőre. Pannónia a nap országa, Nádasdy bán (pán-nap) volt mikor akcióját végzi. Később a Kárpát-medencének másik végéről érkeznek horvátjaink. Egyesek a Száva partjáról, mások a Kapela hegy lába alól, a többiek pedig Bosznia nyugati végeiről. Szigorúan papjaikkal, hisz ez a földhöz kötött nép nemigen szerette elhagyni szülőföldjét. Ezek a horvátok az idők folyamán többnyire asszimilálódtak, de a nevek őrzik jelenlétüket. Az mindenesetre biztos, hogy nem fejveszett menekülésről volt szó, hanem gazdasági, politikai megfontolások vezérelték az akkori főurakat, ill. nemes beosztottjaikat.
Vidékünk a történelem folyamán kitüntetett helyet foglalt el, hisz nagyon fontos korridor húzódik dél felé, ill. kelet, nyugat irányba. A vertikális kommunikációs irány (Baltikum-Adria) meghatározó volt a lovas népek szempontjából, hisz gyakorlatilag ez volt az egyetlen lovakkal átjárható út, itt az Alpok alján, a mai Kisalföld nyugati szegletében.
Tekintsünk rá a jelen szó jelentésére. A jel magyarul jelet jelent. A jelen már két értelemmel bír. Egy időhatározós és egy helymeghatározós szót. Valamikor a jelen lenni azt jelentette, hogy az ember valóban él és bekapcsolódott a kozmosz szerves tudatos működésébe. Rákapcsolódott a jelre, melynek iránya horizontális és vertikális is volt egyben. Ennek szimbóluma, kifejeződése a kereszt. A jelen a horvátban szarvast jelent. A csodaszarvas legendáját pedig már a kisgyerekek is fújják…