HOZZÁVALÓK

A TÉSZTÁHOZ

50 dkg liszt,
25 dkg zsír,
2dkg élesztő,
1,5 dl tejföl,
csipet só,
1 ek porcukor.

A TÖLTELÉKHEZ

0,5 dl tej,
8 dkg dió,
5dkg cukor,
½ csomag vaníliás cukor.

6-8 főre

elkészítési idő:
1 nap

nehézségi fok:
⭐⭐⭐

Diós hókifli

karácsonyra

ELKÉSZÍTÉS MÓDJA, MENETE

A 25 dkg zsírt 10 percen át keverjük, morzsoljuk bele az élesztőt, öntsük hozzá a tejfölt, fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, majd szórjuk bele a sót és a porcukrot. Borítsuk ki a tálból, és kézzel gyúrjuk át. Ha már egységes a tészta, sodorjuk kb. 1,5 cm vastagra, majd hajtogassuk össze, hogy 3 rétegű legyen. Tegyük letakarva a hűtőbe, és hagyjuk állni egész éjszaka. Másnap hidegen vágjuk ketté, és sodrófával nyújtsuk ki, kb. 2-3 mm vastagságúra. Vágjunk belőle szabályos négyzeteket, rakjuk a tölteléket (diós, mákos, lekváros) az egyik sarkához közel, tekerjük fel, hajlítsuk kifli formára, a 2 végét kicsit összenyomhatjuk.

 

Töltelék:

melegítsük meg a tejet, borítsuk bele a cukrot, vaníliás cukrot, és a darált diót. Addig keverjük, amíg egyet nem rottyan. Tegyük hűvös helyre, majd ha lehűlt, rakjuk rá a tésztára.

Előmelegített gázsütőben 4-5-ös fokozaton kb. 20 percig süssük, ha kész, porcukorral szórjuk meg a tetejét.

Megjegyzés

Ha a porcukorban vaníliás rudat tartottunk, még finomabb lesz az íze. Fontos, hogy a tésztát hidegen, gyors mozdulatokkal gyúrjuk, mert ha felmelegszik a kezünktől, sokkal nehezebb kezelni. Sodráskor a tészta egységes vastagságú legyen, különben nagyon különböző méretűek lesznek a kiflik. Ha ellen tudunk állni, és nem esszük meg rögtön az egészet, ahogy elkészül, a tészta állaga még jobb lesz másnapra.

 

A dióbélről

A dióbél fontos alapanyaga süteményeinknek, melyek hozzátartoznak ünnepeinkhez és hétköznapjainkhoz. Ki ne fogyasztaná szívesen a diós édességeket, melyeknek számtalan változata ismert. Közülük néhányan magyar édességként váltak híressé, mint például a grillázs, a pozsonyi kifli, a zserbó vagy a diós beigli.

történet

 

Az édes karácsony

Fertőhomokon azt tartották, hogy minden rendes háznál csütörtökön sütnek. Az étkezésnek fontos része volt a kelt tészta, amelyet leggyakrabban dióval ízesítettek. Fertőszentmiklóson soha nem maradhatott ki a karácsonyi sütemények közül a diós hókifli, amelynek receptje nagymamáról-nagymamára öröklődik.

 

Krampuszjárás: Peresztegen a 80-as évekig szokás volt, hogy Szent Miklós napjának előestéjén, december 5-én a nagyobb fiúk krampusznak öltözve járták a falut, a kisgyerekes és lányos házakhoz betértek, és rettenetes öltözékükkel, lánccsörgéssel rémisztgették, akit lehetett.

 

Karácsonyi éneklés: Sopronszécsenyben a mai napig él a hagyomány, hogy Szenteste a fiatalok járják a falut, és minden háznál elénekelnek egy hagyományos karácsonyi dalt. Régen csak az általános iskolából kimaradt, de még meg nem házasodott fiúk-lányok mehettek, ma már inkább a fiatalabbak tartják ezt a szokást.