- Desszertek
- Főételek
- Balfi csukagombóc paprikamártással
- Csíkos káposzta
- Csirkés töltött cukkini
- Esterházy-rostélyos szeletek
- Grillezett kecskesajt fertőhomoki zöld dió kompóttal
- Hústekercs sertésből
- Libacomb pálinkában birsalmás káposztával, szalvétagombóccal
- Paradicsomos kerékrépa főzelék rozmaringos bivalypogácsával
- Répcementi rakott krumpli
- Sertéshúsos resztelt máj soproni kékfrankossal
- Sonkás palacsinta
- Szürkemarha pörkölt ágfalvi babsterccel
- Töltött fürj
- Tűzdelt szarvascomb pirított erdei gombákkal, feketeszedres kukoricamáléval
- Levesek, előételek
- Szezonális ételek
HOZZÁVALÓK
3 db tojás,
4 dl kristálycukor,
1 dl olaj,
1 evőkanál vaníliacukor,
1 teáskanál fahéj,
1 evőkanál sütőpor,
2 dl finomliszt,
2 dl rétesliszt,
10 dkg dió,
4 dl finomra reszelt cukkini.
6-8 főre
elkészítési idő:
45 perc
nehézségi fok:
⭐⭐
Diós-cukkinis sütemény
ELKÉSZÍTÉS MÓDJA, MENETE
A tojássárgáját a cukorral, olajjal, vaníliával, fahéjjal jól kikeverjük. Hozzáadjuk a liszt, cukkini, sütőpor, dió keverékét. Végül lazán elvegyítjük a tojások kemény habjával. Zsírozott, lisztezett őzgerincformában, vagy mini kuglóf formában sülve a legszebb. Mákkal is készülhet. Tetejét cukrozhatjuk, bevonhatjuk fondannal, de csokival megkenve is nagyon finom.
A fertőhomoki dióünnep
Ha október első szombatján ellátogatsz Fertőhomokra, részt vehetsz a hagyománnyá vált dióünnepen. Ezen a napon minden a dióról szól. Kézműves foglalkozások, játékok, népzene és természetesen a dióból készült sok-sok finomság. Megkóstolhatod a helyiek diós süteményeit, a helyi diótermesztők különleges készítményeit, mint a zöld dióból készült lekvárokat, a diólikőrt, a zöld dió kompótot, a diókolbászt vagy a sós, pirított dió csemegét. Ha kedved van, ki is próbálhatod valamelyik termék elkészítését.
történet
a diófa története
„Aki diófát ültet, az bízik a jövőben”- mondja egy régi közmondás. A korszerű dióoltványokat manapság már nem az unokák számára ültetjük, hiszen néhány év alatt termőre fordulnak. Egy, a dióval kapcsolatos mondás szerint: „Két módon lehet feljutni egy diófa csúcsára. Az egyik, hogy felmászol rá, a másik, hogy ráülsz egy dióra és vársz.„ Merthogy a diófára fel lehet mászni. De nagyon szerettük ezt a játékot gyerekkorunkban. Szinte minden családi háznál van egy diófa, ami a gyerekek kedvenc helye. Persze nem csak a gyerekeké, hisz a fa személyes sorsunk, egyéni életünk szimbóluma is: évgyűrűiben, gallyainak hajlatában benne van históriánk, benne van mindazoknak a története, élete, akik körülötte éltek, élnek.
„Dió, a csontba zárt egészség” A dió termésének fontos szerepe van egészségünk megőrzésében. Maga a termés telítetlen zsírsavakat (omega-3) tartalmaz. A dió húspótló étel is lehet. A vegetáriánusok sok olyan tápanyaghoz juthatnak, amelyeket az ember hagyományosan állati táplálékokból vehet fel. Például fehérjéken kívül a B-vitaminok, a foszfor, a kálium, a vas, a réz. Amikor a diót kenyérfélével egészítjük ki, az étrendünk egészséges arányban fogja tartalmazni az összes esszenciális aminosavakat. Fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, a cukorbetegség kockázatát, és fontos szerepe van a rák megelőzésében is. A dióbél és a belőle sajtolt olaj értékes zsírsavakat tartalmaz, jótékonyan hat a vérnyomásra, erősíti az idegeket, javítja a kedélyállapotot. A diófélékben bővelkedő étrenddel megelőzhetjük az infarktust. Külsőleg alkalmazhatjuk bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására.