HOZZÁVALÓK

3 db tojás,
4 dl kristálycukor,
1 dl olaj,
1 evőkanál vaníliacukor,
1 teáskanál fahéj,
1 evőkanál sütőpor,
2 dl finomliszt,
2 dl rétesliszt,
10 dkg dió,
4 dl finomra reszelt cukkini.

6-8 főre

elkészítési idő:
45 perc

nehézségi fok:
⭐⭐

Diós-cukkinis sütemény

ELKÉSZÍTÉS MÓDJA, MENETE

A tojássárgáját a cukorral, olajjal, vaníliával, fahéjjal jól kikeverjük. Hozzáadjuk a liszt, cukkini, sütőpor, dió keverékét. Végül lazán elvegyítjük a tojások kemény habjával. Zsírozott, lisztezett őzgerincformában, vagy mini kuglóf formában sülve a legszebb. Mákkal is készülhet. Tetejét cukrozhatjuk, bevonhatjuk fondannal, de csokival megkenve is nagyon finom.

A fertőhomoki dióünnep

Ha október első szombatján ellátogatsz Fertőhomokra, részt vehetsz a hagyománnyá vált dióünnepen. Ezen a napon minden a dióról szól. Kézműves foglalkozások, játékok, népzene és természetesen a dióból készült sok-sok finomság. Megkóstolhatod a helyiek diós süteményeit, a helyi diótermesztők különleges készítményeit, mint a zöld dióból készült lekvárokat, a diólikőrt, a zöld dió kompótot, a diókolbászt vagy a sós, pirított dió csemegét. Ha kedved van, ki is próbálhatod valamelyik termék elkészítését.

történet

a diófa története

 

„Aki diófát ültet, az bízik a jövőben”- mondja egy régi közmondás. A korszerű dióoltványokat manapság már nem az unokák számára ültetjük, hiszen néhány év alatt termőre fordulnak. Egy, a dióval kapcsolatos mondás szerint: „Két módon lehet feljutni egy diófa csúcsára. Az egyik, hogy felmászol rá, a másik, hogy ráülsz egy dióra és vársz.„ Merthogy a diófára fel lehet mászni. De nagyon szerettük ezt a játékot gyerekkorunkban. Szinte minden családi háznál van egy diófa, ami a gyerekek kedvenc helye. Persze nem csak a gyerekeké, hisz a fa személyes sorsunk, egyéni életünk szimbóluma is: évgyűrűiben, gallyainak hajlatában benne van históriánk, benne van mindazoknak a története, élete, akik körülötte éltek, élnek.

 „Dió, a csontba zárt egészség” A dió termésének fontos szerepe van egészségünk megőrzésében. Maga a termés telítetlen zsírsavakat (omega-3) tartalmaz. A dió húspótló étel is lehet. A vegetáriánusok sok olyan tápanyaghoz juthatnak, amelyeket az ember hagyományosan állati táplálékokból vehet fel. Például fehérjéken kívül a B-vitaminok, a foszfor, a kálium, a vas, a réz. Amikor a diót kenyérfélével egészítjük ki, az étrendünk egészséges arányban fogja tartalmazni az összes esszenciális aminosavakat. Fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, a cukorbetegség kockázatát, és fontos szerepe van a rák megelőzésében is. A dióbél és a belőle sajtolt olaj értékes zsírsavakat tartalmaz, jótékonyan hat a vérnyomásra, erősíti az idegeket, javítja a kedélyállapotot. A diófélékben bővelkedő étrenddel megelőzhetjük az infarktust. Külsőleg alkalmazhatjuk bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására.